Община Благоевград подобрява въздуха в областния център с озеленяване на калните петна в кварталите

news-single-main-image
icon

Община Благоевград подобрява въздуха в областния център с озеленяване на калните петна в кварталите

Общински съвет прие предложението на кмета Методи Байкушев община Благоевград да кандидатства за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Зелени мерки в градска среда“ (2), по приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. По тази процедура община Благоевград е конкретен бенефициент заедно със Столична община заради нарушено качество на атмосферния въздух в периода 2017-2021 г.

В проектното предложение ще бъдат заложени мерки за озеленяване на градската среда. Целта е чрез засаждане на подходящи растителни видове да се намалят фините прахови частици и въздухът да се пречиства по естествен път, което ще доведе до по-здравословна среда за жителите на областния център. Предстои да бъдат определени най-подходящите за озеленяване градски зони като приоритет ще имат калните и занемарени участъци в междублоковите пространства в кварталите в Благоевград. С реализацията на проекта, освен по-чист въздух кварталите да придобият и по-добър естетически вид, ще се предотврати нерегламентираното паркиране, което води до образуването на кални петна.

Максималният размер на финансовия ресурс, предвиден за проектното предложение на община Благоевград по настоящата процедура е  2 027 159, 25 лв. с ДДС и представлява 100 % безвъзмездна финансова помощ.

Крайният срок за подаване на проектното предложение е 25.09.2024 година.

Това е поредната важна стъпка, която ръководството на общината предприема за подобряване на условията на живот в Благоевград.

Сподели: