Община Благоевград започва прием на заявления за подмяна на отоплителните уреди на дърва и/или въглища с климатици, термопомпи и печки на пелети

news-single-main-image
icon

Община Благоевград започва прием на заявления за подмяна на отоплителните уреди на дърва и/или въглища с климатици, термопомпи и печки на пелети

Община Благоевград започва кампания за прием на заявления за участие в процедурата за подмяна на отоплителните уреди на дърва и/или въглища с алтернативни форми на отопление - климатици, термопомпи и печки на пелети.

Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на територията на общината чрез подмяна на печки и котли на твърдо гориво с алтернативни екологични източници на отопление, които ще допринесат за намаляването на вредните емисии на фини прахови частици от битовото отопление на твърдо гориво.

Заявления за кандидатстване могат да подават физически лица (домакинства) и юридически лица, собственици или съсобственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сгради, в който за отопление се използват уреди (печки, котли, камини и др.) на дърва и/или въглища. Новите отоплителни уреди ще бъдат предоставяни на одобрените кандидати безвъзмездно след подписване на договор, като възможните екологосъобразни алтернативи са следните: топловъздушна камина на пелети /дървесен чипс (6 KW, 8 KW, 12 KW); пелетен котел (25 KW, 30 KW), термопомпа „въздух-въздух“ (9 000 BTU, 12 000 BTU,15 000 BTU), термопомпа Сплит система „въздух - вода“ (12 kW, 16 kW).

Подробна информация относно условията за кандидатстване, както и образците на необходимите документи са публикувани на официалната страница на община Благоевград и са достъпни на следния линк: https://www.blagoevgrad.bg/category/410/proekt-podobriavane-kachestvoto-na-atmosferniia-vuzduh.

Приемът на заявления започва от днес /23.07.2024 г./ и ще продължи в рамките на три месеца до 23.10.2024 г., като гражданите имат възможност да кандидатстват на място лично или чрез упълномощено лице, както и по електронен път на следния електронен адрес: vb@blagoevgrad.bg. Информационният център, в който ще се приемат документи от желаещите и ще се предоставят разяснения във връзка с кандидатстването, е разположен на партерен етаж в сградата на Община Благоевград. Приемът ще се извършва всеки делничен ден в рамките на установеното работно време: от 8.30 ч. до 12.30 ч. и от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Община Благоевград планира провеждане на пресконференция с цел разясняване на условията за участие в процедурата и представяне на екипа, който ще бъде отговорен за изпълнението на дейностите по прием и обработка на заявленията и сключване на договори с одобрените кандидати. Събитието ще се проведе на 29.07.2024 г. /понеделник/, от 15:00 часа в Зала „22-ри септември“.

Инициативата е част от дейностите по проект № BG16FFPR002-5.002-0001 „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“ в рамките на Процедура № BG16FFPR002-5.002 „За по-чист въздух!“ (2), Приоритет 5 „Въздух“ на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и национално съфинансиране от държавния бюджет на Р България.

 

Сподели: