Кметът на Благоевград Методи Байкушев и посланикът на Ирландия Н.Пр. Мартина Фийни наградиха отличените в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“

news-single-main-image
icon

Кметът на Благоевград Методи Байкушев и посланикът на Ирландия Н.Пр. Мартина Фийни наградиха отличените в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“

На официална церемония в зала „22-ри септември“ в Благоевград кметът Методи Байкушев и посланикът на Ирландия в България Н.Пр. Мартина Фийни връчиха наградите на отличените в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ журналисти.

Конкурсът се провежда за 16-та  поредна година в памет на ирландската журналистка Вероника Герин, убита по поръчка на наркодилър на 26 юни 1996 г. - Международния ден за борба с употребата и нелегалния трафик на наркотици, а целта му е да отличи и стимулира журналисти, допринесли в борбата с разпространението на наркотици.

Церемонията бе открита от кмета Байкушев, който приветства участниците и ги поздрави за усилията, които полагат с работа си за превенция на разпространението и употребата на наркотици. 

„Смелостта и подвигът на Вероника Герин са пример за всеки общественик и журналист, за всеки, който поне веднъж е проявил мъжество и се е изправил срещу несправедливостите в нашето общество. Действията, които извършваме в живота си, трябва да разглеждаме като хвърлен камък в спокойно езеро. На пръв поглед предизвиканите вълни изглеждат наистина малки, но всички те достигат до брега.

Нека всеки от нас да последва примера на Вероника Герин и да покаже своя кураж и смелост. Изключително съм благодарен на всички номинирани и отличени в конкурса. Нека помним, че този подвиг е само и единствено пример за нас как трябва да живеем живота си“, каза Методи Байкушев.

Тази година в  конкурса за популяризиране превенцията на наркоманиите бяха наградни журналисти в три категории:

-       Категория „Електронни медии“

Голямата международна награда – плакет и грамота, бе присъдена на Атанас Величков - главен редактор на сайта „tribuna.mk“ от Скопие.

Голямата национална награда получи Радио Благоевград.

-       Категория „Печатни медии“

Голямата международна награда – плакет и грамота - Роберто Савиано – за книгата „Куражът винаги е сам“ (Solo il coraggio), посветена на Джовани Фалконе, Национална награда – плакет и грамота - благоевградският журналист Румен Жерев, издателство „Българска история“.

-       В Категория „Документално кино“ бяха излъчени четирима победители:

Ангел Бончев за „Светецът Светкавица“, филм за св. вмчк. Ефрем Нови и Валери Яков за филма „Животописни бележки за един Костурски войвода“.

Даниела Тренчева за „Ничия земя” по Нова ТВ, Мира Добрева – за филма „Въртележка“ – част от поредицата „В кадър“ на БНТ и за предаването „Отблизо“ със заглавие „За трудния път от наркотиците до свободата“.

Сред присъстващите на тържествената церемония бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, председателят на ОбС Радослав Тасков, зам.-кметът по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, Магдалена Рахова, председател на ОбСНВ – Благоевград, Румен Бояджиев, изпълнителен директор на Международната асоциация за борба с наркоманиите и нелегалния наркобизнес и председател на Комисията за отличените в конкурса, д-р Теменужка Любенова – дългогодишен председател на ОбСНВ и създател на конкурса.

Танцово-музикален поздрав отправиха и творците на Ансамбъл „Пирин“. Бе прожектиран и филм, посветен на делото на Вероника Герин, който завърши с минута мълчание.

Преди церемонията кметът Методи Байкушев прие ирландския посланик Н.Пр. Мартина Фийни, двамата обсъдиха възможностите за бъдещи съвместни инициативи.

Сподели: