В Регионалния исторически музей - Благоевград гостува изложба по повод 145 години от Първото Освобождение на Горна Джумая

news-single-main-image
icon

В Регионалния исторически музей - Благоевград гостува изложба по повод 145 години от Първото Освобождение на Горна Джумая

В Регионалния исторически музей - Благоевград гостува изложбата „Паметници в България, посветени на Руско-турската освободителна война и тяхното опазване“, с автори - Герман Шакарбиев и съпругата му Светлана.
Изложбата е експонирана по повод 145 години от Първото освобождение на Благоевград (тогава Горна Джумая) – 12 февруари 1878 г.
Специален фокус в изложбата заемат паметните знаци, свързани с освобождение на Горна Джумая по време на Руско-турската война 1877-1878 г., които се намират на територията на Благоевград - Паметният знак в чест на първия военен комендант на Горна Джумая - майор Иван Павлович Орлински и Композицията „Морени“, указваща мястото на посрещането на руските войски от населението на нашия град.
Изложбата бе открита от д-р Елена Чалгънова - уредник в отдел „Българските земи XV – началото на XX век“ в Регионалния исторически музей - Благоевград. Експозицията ще гостува в Благоевград до 24 февруари 2023 г.
Сподели: