Консорциум „Еко Благоевград 2024“ ДЗЗД е кандидатът за оператор за експлоатация на Анаеробната инсталация и Системата за събиране на разделно събрани биоразградими отпадъци край Благоевград

news-single-main-image
icon

Консорциум „Еко Благоевград 2024“ ДЗЗД е кандидатът за оператор за експлоатация на Анаеробната инсталация и Системата за събиране на разделно събрани биоразградими отпадъци край Благоевград

Консорциум „Еко Благоевград 2024“ ДЗЗД е дружеството, подало документи за участие в обществена поръчка за избор на оператор на Анаеробната инсталация и Системата за събиране на разделно събрани биоразградими отпадъци край Благоевград. 
Офертата на участника бе отворена от конкурсна комисия днес. Предстои тя да се произнесе дали внесените документи отговарят на изискванията за допустимост, след което ще се пристъпи към преглед на техническите предложения и публично отваряне на ценови оферти.
В консорциума партньори са 3 фирми. Това са „Ес ер Тахнолоджис (Ес Ер Те)“ ООД, „Спартак Тексим“ ООД и „Гео – Бор Нова“ ЕООД.
Прогнозната стойност на поръчката е 10 700 335 лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 5 години.
Изпълнението на договора за обществена поръчка ще се финансира от приходите от Такса битови отпадъци, пропорционално на обема събран и обработен отпадък за всяка от общините, които обслужва инсталацията, а именно Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. 
Припомняме, че през април тази година комисия на Дирекция за национален строителен контрол прие Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци край Благоевград, с което приключи и процедурата по придобиване на Акт 16.
В Анаеробната инсталация по метода на суха метанизация ще се третират разделно събрани биоразградими отпадъци (хранителни, зелени и/или дървесни отпадъци).
При процеса на анаеробно третиране ще се произвежда биогаз и компост.
Биоразградимите отпадъци ще се третират в специално изградени биореактори, херметически затворени, където съгласно предвидената технология ще протича процесът на анаеробна ферментация.
Съоръжението е с капацитет близо 16 000 тона годишно и ще обслужва 100 000 жители от петте общини.
Вече са закупени и необходимите автомобили и съдове, с които биоразградимите отпадъци ще бъдат извозвани и събирани разделно.
Веднага след встъпването си в длъжност кметът Методи Байкушев предприе спешни мерки за разплащане на над 17 млн. лева за строително-монтажни работи, свързани с довършването на Анаеробната инсталация в срок, в противен случай Общината бе изправена пред риск да връща парите по проекта от собствения си бюджет. 
Анаеробната инсталация е изградена по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ по договор, сключен от Община Благоевград през 2018 г.
Строителството на Анаеробната инсталация стартира през 2021 г. и завърши в края на 2023 г.

Сподели: