Кметът на Благоевград Методи Байкушев на празника на военнослужещите от 3-то бригадно командване: Вие сте неделима част от историята на Горна Джумая, пазете неопетнено името на нашата Родина

news-single-main-image
icon

Кметът на Благоевград Методи Байкушев на празника на военнослужещите от 3-то бригадно командване: Вие сте неделима част от историята на Горна Джумая, пазете неопетнено името на нашата Родина

Кметът на Благоевград Методи Байкушев се включи в тържественото честване на празника на 3-то бригадно командване, което се проведе в зала „П. Яворов“ в областния център.

„За мен е чест да присъствам на Вашия празник, като горди наследници на славния 14-и пехотен македонски полк, който завинаги ще остане в паметта на всички родолюбиви българи с участието си в решаващите битки по време на Балканската война, Първата и Втората световна война.

Вие сте неделима част от историята на Горна Джумая и Благоевград.

Пожелавам Ви, както и досега достойно да пазите неопетнено името на нашата Родина и нека Вашият небесен покровител св. Георги Ви закриля“, каза в част от приветствието си към военнослужещите кметът Байкушев.

Може би не е случайно, че Вашето честване съвпада със светлия християнски празник Въведение Богородично, отбеляза той. За да онагледи саможертвата и значението на войнския дълг кметът си послужи с цитат от диалога на Св. Константин – Кирил Философ със сарацините, които го провокират с въпрос: Защо бидейки християни, имайки заповед да не убивате, точите оръжия срещу нас, на което той отговаря, че когато има две заповеди трябва да се изпълни по-голямата, и че освен заповедта да не убиваме, имаме и заповед да положим душата си за ближния, което е същността на войнишката мисия.

Официалното честване на празника на 3-то бригадно командване започна по-рано тази сутрин на площад „Георги Измирлиев“, където участие взеха областният управител Мария Димова, зам.-областният управител Христо Ангелов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, командири на военни формирования от състава на Сухопътни войски, директорът на ОД на МВР старши комисар Даниел Димитров, директорът на  Териториална дирекция "Национална сигурност" Росен Стойнев, деканът на ПИФ към ЮЗУ „Н. Рилски“ проф. д-р Николай Марин, началникът на сектор в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен инспектор Юлиян Петров, общественици и граждани.

Сподели: