Зам.-кметът Боряна Шалявска награди победителите в конкурси за детска рисунка и есе на тема „Различни, но заедно за по-добър свят за всички“

news-single-main-image
icon

Зам.-кметът Боряна Шалявска награди победителите в конкурси за детска рисунка и есе на тема „Различни, но заедно за по-добър свят за всички“

Заместник-кметът по образование и бизнес развитие към Община Благоевград Боряна Шалявска награди призьорите в конкурси за детска рисунка и есе под надслов „Различни, но заедно за по-добър свят за всички“.

Победителите получиха парични ваучери за учебни материали и литература.

В раздела за детска рисунка в първа възрастова група (6 г.-10 г.) 3-то място бе отредено за Стефани Николова, възпитаник на V СУ „Георги Измирлиев“, отново на 3 място се класира Ивиана Червилова от III ОУ „Димитър Талев“. Второ място в категорията зае Кира Артемовна от IX ОУ „Пейо Яворов“, а на първо място се класира Йоан Янакиев, ученик в VIII СУ „Арсени Костенцев“.

Във втора възрастова група за рисунка (11-14 г.) награда за 3-то място получи Ивайло Огнянов от СУИЧЕ „Свети Климент Охридски“, на 2-ро място се класира Борислав Амов от ПГТЛП „Гоце Делчев“, а на 1-во - Вяра Чобанова, възпитаник на VIII СУ „Арсени Костенцев“.

В трета възрастова група в същата категория (15 г.-18 г.) първо място спечели Македонка Ирманова от VIII СУ „Арсени Костенцев“.

В конкурса за есе победителите са както следва:

3-то място: Александър Джаджев, 16 г., ПМГ „Акад. Сергей Корольов“;

2-ро място: Йоана Кресничка, 16 г., НХГ „Св.св. Кирил и Методий“;

2-ро място: Ивана Бачева, 17 г., НХГ „Св. св. Кирил и Методий“;

1-во място: Карина Терзийска, 14 г., ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“.

Всички участници получиха и грамоти.  

Целта на конкурса, организиран от Община Благоевград, бе да се провокира креативност у младите таланти, които да представят по уникален начин своя поглед по теми, свързани толерантността и защитата на човешките права.

Компетентно жури бе ангажирано с оценяването на общо 60 рисунки и 10 есета. В комисията за оценка на есетата участие взеха Надя Нешева – преподавател по БЕЛ в БПГ „Ичко Бойчев“, Мария Тончева – преподавател по БЕЛ в ПГСАГ „Васил Левски“ и Златина Димитрова – преподавател по БЕЛ в IV ОУ „Димчо Дебелянов“. Рисунките бяха оценени от доц. д-р Здравка Лисийска – преподавател в катедра „Изобразително изкуство“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Веселина Анастасова – бивш преподавател по изобразително изкуство в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и Вера Станишевa – художник.

Конкурсите са част от „Месец на правата на човека“, организирани по проект №BGLD-3.002-0015 „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите в община Благоевград“, Договор за безвъзмездна финансова помощ №Д03-14/11.04.2022 г., финансиран по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ 2014-2021 г. чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

Сподели: