Високотехнологични компании припознаха потенциала на Благоевград за развитие на бизнеса си

news-single-main-image
icon

Високотехнологични компании припознаха потенциала на Благоевград за развитие на бизнеса си

Над 150 представители на високотехнологични компании избраха Благоевград, за да се запознаят с възможностите за релокиране на дейността си в областния център на Пиринско. Те участваха в конференция “Отвъд предизвикателствата“, организирана от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Община Благоевград, със съдействието на Американски университет в България.

По време на форума представители на едни от най-големите български и международни компании у нас, заедно с представители на местните и държавни власти, дискутираха факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на нови работни места.

Срещата бе открита от председателят на УС на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев и кмета Илко Стоянов, който представи детайлна презентация за възможностите за развитие на високотехнологичния бизнес в Благоевград. Участнице в конференцията бяха запознати с намерението и действията на Община Благоевград в посока изграждане на Индустриална зона и Иновационен квартал, които ще се превърнат в основен двигател на местната икономика.

„Благоевград може да бъде едно от местата в България, където високотехнологичната индустрия да намери своя дом. Най-хубавото е, че този факт беше разпознат от самите компании. Истината е, че нашият град разполага с наистина сериозни възможности и ролята ни е да успеем да се възползваме по-най-добрия начин от тях. Младите хора и образованието са основните фактори, които биха спомогнали да развивием на място високотехнологичната индустрия. Всъщност тя сама по себе си е много по-различна от обикновената. В нея са ангажирани предимно млади хора, които работят с ненормирано работно време, те се стремят да създадат едно по-добро място за живеене. Имаме реална възможност да привлечем такива хора и отвън, благодарение на университетите, благодарение на природните си дадености и усилията на местната власт, която работи непрекъснато за привличане на такива инвеститори тук. Това не е процес за един ден, но конференции като тази всъщност са една стъпка напред”, заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.

В срещата участваха заместник-министъра на електронното управление Благовест Кирилов, мениджъри на водещи компании, директорът на дирекция „Икономическо развитие и управление на собствеността“ към Община Благоевград Гергана Муртова, заинтересовани лица и граждани.

 

 

Сподели: