Важно съобщение!

news-single-main-image
icon

Важно съобщение!

Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Благоевград  уведомява, че със Заповед № РД01—3/04.02.2020 г. на заместник министър и председател на управителния съвет на фонд „Социална закрила“  към Министерството на труда и социалната политика Лазар Лазаров е одобрена  процедурата за отпускане на социални помощи, целево подпомагане и подкрепа от фонд „Социална закрила“.

 Процедурата е публикувана на електронната страница на  Министерството на труда и социалната политика и съдържа два  компонента:

  • Компонент 1 - „Подпомагане на активния и независим начин на живот на хора с трайни увреждания“.
  • Компонент 2 -  „Подкрепа на активния и независим начин на живот на хора с трайни зрителни увреждания“.

Компонент 1 е насочен към подпомагане на лица с трайни увреждания. Финансовата подкрепа е за закупуване на помощно средство/приспособление/съоръжение за хора с трайни увреждания, за което не е отпускана помощ, оперираща със средства от държавния бюджет, например от Агенция за социално подпомагане (АСП), Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) и др. Без значение е дали финансирането със средства от държавния бюджет е частично и/или покрива изцяло заявената потребност.

Компонент 2 цели осигуряване  на възможности за личностно развитие и независим живот на хората със зрителни увреждания чрез покупка на помощно-технически  средства за компенсиране на зрителния дефицит:

  • Комплект за текстообработка включващ четящо устройство, софтуер за незрящи и компютър, притежаващ необходимите параметри и  характеристики за поддържане на софтуера и четящото устройство - лицата трябва да са в трудоспособна възраст работещи/учащи и/или търсещи работа и да са с намалена работоспособност/степен на зрително увреждане над 90 на сто;
  • Диктофон/плеѝър за незрящи - за лица в трудоспособна възраст работещи/учащи и/или търсещи работа с намалена работоспособност/степен на зрително увреждане над 90 на сто;
  • Електронен видеоувеличител за лица в трудоспособна възраст работещи/учащи и/или търсещи работа с намалена работоспособност/степен на зрително увреждане над 71 на сто;

Финансовата подкрепа е за закупуване  на помощно-техническо средство, за което не се отпуска помощ от държавния бюджет.

 

Ангажимент на Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес е в срок не по-късно от 20 дни от получаване на заявлението да изготви и изпрати на фонд „Социална закрила“  подробен социален доклад, съдържащ информация за всички нормативни основания за подпомагане на лицето.

 

Социалната помощ от фонд „Социална закрила“  се отпуска веднъж в рамките на бюджетната година, без значение по кой от компонентите се кандидатства.

При изчерпване на бюджета по определения Компонент, постъпилите заявления няма да бъдат разглеждани по същество и ще бъдат връщани на лицата.

Получилите финансиране по посочените компоненти трябва да използват помощта по предназначение, като в срок от 2 годни от получаването й могат да бъдат извършвани проверки от представители на фонд „Социална закрила“ , Дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес и друг компетентен орган. При констатирани случаи на злоупотреба, управителния съвет на фонд „Социална закрила“ взема решение относно възстановяване на цялата отпусната сума.

 

 

        Заявление по образец и всички документи, удостоверяващи обстоятелствата, изложени в него и доказващи необходимостта от подпомагане  се подават на адрес:  гр. София, ул. „Триадица“ № 2, Фонд „Социална закрила“.

Сподели: