Шест фирми кандидатстват за смяна на старите отоплителни уреди с фотоволтаични системи в Благоевград

news-single-main-image
icon

Шест фирми кандидатстват за смяна на старите отоплителни уреди с фотоволтаични системи в Благоевград

Шест фирми са подали оферти за участие в обявената от Община Благоевград обществена поръчка за доставка, монтаж и поддръжка на фотоволтаични системи за собствено потребление за енергийно бедни домакинствата на територията на Благоевград. Това стана ясно днес на заседание на конкурсната комисия.

Фирмите, участници в процедурата, са „НЕС- Нови Енергийни Системи“ ООД, ДЗЗД „Фотоволтаични системи“, „Ен Ер Джи Софт“ ЕООД, „Солари Тийм“ ООД, „Рашев и Ко“ ЕООД и „Солар Системс Билд“ ООД. 

Победителят в конкурса ще трябва да достави, монтира, въведе в експлоатация и осигури гаранционна поддръжка на общо 56 фотоволтаични системи за собствено потребление с различна мощност - 8 с мощност до 2,25 kW, 34 с мощност до 3,15 kW и 14 с мощност до 4 kW.

Предстои комисията да оцени детайлно дали подадените от кандидатите оферти отговарят на всички заложени в конкурсната документация изисквания, след което ще бъдат отворени ценовите оферти на фирмите с изрядна документация.

Процедурата е част от кампанията на Община Благоевград за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища и използване на зелена енергия.

За монтиране на фотоволтаични системи могат да кандидатстват домакинства, които са получавали помощи за отопление през отоплителния сезон и отговарят на следните критерии:

  • избраната отоплителна алтернатива е термопомпа въздух-въздух.
  • домакинството притежава самостоятелен жилищен обект (еднофамилна жилищна сграда), имащ електромер и партиден номер;
  • жилището е основно за кандидата краен получател на помощта;
  • жилището не е свързано към топлопреносна мрежа.

Предстои Община Благоевград да обяви условията и сроковете за кандидатстване.

Припомняме, че на 23 юли Община Благоевград започна приемането на заявления за безвъзмездна смяна на старите отоплителни уреди на дърва и въглища с климатици, термопомпи и печки на пелети, като крайният срок за кандидатстване е 23 октомври. Над 4000 домакинства на територията на областния център ще имат възможност да заменят печките с твърдо гориво с по-екосъобразни уреди на ток и пелети.

Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“ е финансиран от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

 

 

 

Сподели: