С изпълнения на Биг Бенд - Благоевград и спектакъл на младежката трупа на НАТФИЗ бе открит Балканският театрален фестивал

news-single-main-image
icon

С изпълнения на Биг Бенд - Благоевград и спектакъл на младежката трупа на НАТФИЗ бе открит Балканският театрален фестивал

Празнично настроение създадоха музикантите от Биг Бенд -Благоевград при откриването на второто издание на Балканския театрален фестивал.

Първите зрители преминаха по червен килим и имаха възможността да се насладят на определеното като Съновидение представление на Театър НАТФИЗ по мотиви от „Кентърбърийски разкази“ и „Роман за розата“ по текстове на Джефри Чосър, Гийом де Лорис и Жан дьо Мон.

Директорите на ДТ "Н. Вапцаров" и дирекция "Култура" към Община Благоевград Маргарита Мачева и Силвия Домозетска откриха фестивала, като подчертаха връзката между поколенията в театъра в контекста на съвременните потребности и изисквания към това изкуство.

Те съобщиха, че Зала №2 в Драматичния театър вече е наречена на името на актьора и дългогодишен директор на театъра в Благоевград, покойния Николай Кимчев. В тази зала, в последния ден от фестивала, ще бъдат представени идеите на младите режисьори, участници в конкурса, съпътстващ театралния форум тази година.

Днес фестивалът продължава с представлението "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов и режисьор Стайко Мурджев. Спектакълът е с пет номинации ИКАР 2023, една награда ИКАР 2023, една награда Пловдив 2023.

Сподели: