С богата програма Благоевград отбеляза 112 г. от Освобождението на Горна Джумая от османско робство

news-single-main-image
icon

С богата програма Благоевград отбеляза 112 г. от Освобождението на Горна Джумая от османско робство

С панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско робство и полагане на цветя пред паметните знаци на майор Иван Павлович Орлински, Спас Георгиев, Хаджи Коте Чорбаджигошев и мемориала на Делчевия род, намиращи се в двора на храм „Въведение Богородично“, започна отбелязването на празника на Благоевград.

Църковният ритуал бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и свещеници.

Бяха положени и цветя пред бюст-паметника на българския революционер, борец за свободата на Горна Джумая и Пиринска Македония Ичко Бойчев.

Честванията продължиха с официална церемонията на площад „Македония“, където под звуците на химна на Р България бе издигнато националното знаме.

„Над Пирина пламеней пеем в химна, но не пламенееше слънцето над Пирина, когато Берлинският конгрес раздели нашата България и остави цяла Пиринска Македония за още много години под турски гнет. Цели 34 години след 1878 г. Горна Джумая и Пиринска Македония останаха в робство. Свободата не ни е дошла даром, върху кръвта и костите на други сме стъпили трябва да бъдем достойни. Достойнството не се купува и не се продава, то се постига с ежедневни действия и ежедневен пример. Дължим всичко това на нашите предци, трябва да бъдем достойни за тях и за всички прекрасни деца на България. Свободата е дело, свободата е подвиг. Честит празник, Благоевград!“, каза кметът на община Благоевград в приветственото си слово.

В памет на загиналите бяха положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“ на площад „Мите Марков“.

Кметът Методи Байкушев и председателят на Общински съвет Радослав Тасков връчиха плакети на новоприсъдени почетни граждани на Благоевград на тържествена сесия.

Със званието „Почетен гражданин“ посмъртно бе удостоен художникът Стойне Шаламанов, който получи признанието за особени заслуги в развитието на ДТ „Н. Вапцаров“.

Почетен плакет по случай 60 години творческа дейност и принос за духовното развитие на Благоевград и Пиринския край бе връчен и на композитора и диригент Димитър Динев.

Званието „Заслужил гражданин“ на Благоевград бе присъдено на актрисата от ДТ „Н. Вапцаров“ и художествен ръководител на ДЮТ ,,Щурчо” към ЦЛТРДБ Юлия Дживджорска за изключителен принос, всеотдайност и професионално развитие на театъра, културата, изкуството и заслуги в образованието на стотици талантливи деца.

По време на тържествената сесия бяха връчени и стипендии „Пети октомври“ на даровити деца, сред които: Стоян Смилков, ученик в ПМГ „Сергей Корольов“, Деян Чонев, ученик в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“, Росина Иванова, ученичка в ЕГ "Акад. Людмил Стоянов", Габриела Ставрева, ученичка в ПМГ "Акад. Сергей Корольов" „Димитър Талев“, Джайа – Раде Дейвис, ученичка в НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, Иван Кротев, ученик  в VIII СУ „Арсени Костенцев“, Божидара Илиева, ученичка в ПМГ "Акад. Сергей Корольов“, Николай Ангелов, ученик в ПМГ „Сергей Корольов“, Мартин Стоилов, ученик в ПМГ „Сергей Корольов“, Ивайло Пирински, ученик в ПМГ "Сергей Корольов", Наско Миков, ученик в ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ и Любомир Станоев, ученик в ПГСАГ „Васил Левски“.

В честванията участие взеха министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов, областният управител Георги Динев, председателят на ОбС Радослав Тасков, общественици и граждани.

Сподели: