С 3D мапинг завърши първият Балкански театрален фестивал в Благоевград

news-single-main-image
icon

С 3D мапинг завърши първият Балкански театрален фестивал в Благоевград

С 3D мапинг завърши първият Балкански театрален фестивал, който се проведе в Благоевград от 24 до 29 октомври. Мапингът показа кадри от историята на Драматичния театър "Никола Вапцаров" - Благоевград и от  представленията в афиша на фестивала.

В рамките на фестивала бяха представени осем постановки на: Народния театър "Иван Вазов", Театър 199, Организация "36 маймуни", Сдружение "Легал Арт център", Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Варна, Народен театър Битоля, Северна Македония, Градски театър Призрен - Косово и домакините -  Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград.

За първи път в Благоевград бе проведена и Борса за проекти като паралелна програма на фестивала. Целта е да се популяризира работата и идеите на млади режисьори под формата на четене на текстове от актьори. Всеки може да проследи онлайн стриймингите в YouTube канала на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград. Първият проект бе "Мизантроп" от Молиер, режисьор Любомир Колаксъзов, следващите: "Персите" от Есхил, реж. Николай Йорданов и "Федра" от Жан Расин, реж. Надя Панчева.

Като "критици" на фестивала бяха студенти от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", които отразяваха представленията. Това показа желанието на организаторите да привлекат младата аудитория към театралното изкуство и да съизмерят настоящите постижения с вкусовете й.

Община Благоевград благодари на екипа на Драматичния театър "Никола Вапцаров", които бяха основните организатори на фестивала, на Министерството на културата и Национален фонд "Култура"! И на всички 1 600 зрители! 

 

Сподели: