С 3D мапинг на сградата на Драматичния театър ще бъде закрит първият Балкански театрален фестивал в Благоевград

news-single-main-image
icon

С 3D мапинг на сградата на Драматичния театър ще бъде закрит първият Балкански театрален фестивал в Благоевград

Голям интерес бележи първият Балкански театрален фестивал, който се провежда в Благоевград от 24 до 29 октомври. В програмата му, след селекцията на екипа на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, се представят седем театрални постановки на три сцени. Разнородни, интригуващи, любопитни се оказват за публиката предложените заглавия. Всички се играят пред пълен салон, а за „Една българка“ – моноспектакъл на Снежина Петрова, който ще бъде представен в зала „Яворов“, билетите бяха изкупени дни преди представлението.
Борса за проекти е паралелната програма на фестивала, като тя има за цел да популяризира работата и идеите на млади режисьори под формата на четене на текстове от актьори. Всеки може да проследи онлайн стриймингите в YouTube канала на Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград. Първият проект бе "Мизантроп" от Молиер, режисьор Любомир Колаксъзов, следващите: "Персите" от Есхил, реж. Николай Йорданов и "Федра" от Жан Расин, реж. Надя Панчева.
В първото издание на Балканския тетрален фестивал се дава възможност за изява на студентите от специалност „Театрознание и театрален мениджмънт“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, които да представят фестивалните вечери през техните очи. Така, освен че се случва опит за театрална критика, се създава по един непосредствен начин и диалог между зрител и творчески екип.
Фестивалът ще бъде закрит с 3D мапинг на сградата на Драматичния театър, на 29 октомври (събота), от 21:00 часа, след последното представление в афиша на фестивала – „Амадеус“ от Питър Шафър.
Фестивалът се организира от Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград
С финансовата подкрепа на:
✔Министерство на културата
✔Национален фонд „Култура“ - "Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022"
✔Община Благоевград

 

Сподели: