Публично обсъждане за издаване на общинска гаранция за обезпечаване на дългосрочен нисколихвен кредит на Специализирана болница за активно лечение „Свети Мина“ ЕООД се проведе в Благоевград

news-single-main-image
icon

Публично обсъждане за издаване на общинска гаранция за обезпечаване на дългосрочен нисколихвен кредит на Специализирана болница за активно лечение „Свети Мина“ ЕООД се проведе в Благоевград

Община Благоевград проведе публично обсъждане за издаване на общинска гаранция за обезпечаване на дългосрочен нисколихвен кредит на Специализирана болница за активно лечение „Свети Мина“ ЕООД.

Участие в срещата взеха кметът на Благоевград Илко Стоянов, Борис Механджийски, директор на Дирекция „Финанси“, управителят на лечебното заведение д-р Теодор Велчев, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, експерти и граждани.

Публичното обсъждане за гаранцията се проведе след решение на Общински съвет за поемане  на дългосрочен нисколихвен кредит от търговска банка на СБАЛО „Св. Мина“ с цел погасяване на просрочени задължения на болничното заведение, натрупани в периода 2014 – 2021 г.

По време на срещата стана ясно че най-значителният размер на задълженията на дружеството са по сключени договори с фармацевтични компании за доставка на онкологични лекарства, медикаменти и медицински консумативи, а приходите на лечебното заведение не са достатъчни за покриване на всичките му разходи и задължения.

С изплащането на просрочените задължения ще се стопира начисляването на лихви и неустойки за забавяне по задълженията на няколко на брой кредитори и вместо това ще се заплаща единствено лихвата по договорения банков кредит. Това ще доведе до намаляване на бъдещи просрочия и ще помогне да се стабилизира финансовото състояние на болницата.

 При липса на  банково финансиране се поставя на риск цялостната дейност на лечебното заведение и на практика се поставя под въпрос неговото съществуване.

Предвиденият размер на кредита е до 1 500 000 лева, а срокът за погасяване е до 21 месеца, считано от датата на подписване на договора.

 

Сподели: