Провеждат културно-информационен ден „Европейски празник” в Благоевград

news-single-main-image
icon

Провеждат културно-информационен ден „Европейски празник” в Благоевград

 

Културно-информационен ден „Европейски празник” ще се проведе в Благоевград. Събитието ще се състои утре /11 декември/, от 15.00 часа в зала “22 септември” и на открита сцена на площад “Георги Измирлиев”.

Целта на събитието е да се даде възможност на благоевградчани да опознаят страните - членки на ЕС, европейските институции и ценности, да се привлече вниманието на посланиците на страните – членки на ЕС към Благоевград като атрактивно място за туризъм и партньорство. Ще бъде организирано и  изложение в зала „22 септември”  с участието на посолствата на останалите  страни на Европейския съюз. Те ще представят страната си по различни начини – с информационен щанд, изложба, викторина, представяне на традиционни за тяхната  култура музика, облекло, храна, напитки и обичаи.

 

Областен информационен център в Благоевград също ще участва с информационен щанд.  Събитието ще бъде съпроводено с музикална програма на художествени състави от област Благоевград на открита сцена.  Децата от Центровете за работа с деца в област Благоевград също ще се включат в „Европейски празник”, като ще рисуват на  тема “Обединена Европа”. Аниматори пък ще се грижат за доброто настроение на малки и големи в залата, като организират игри, томболи, рисуване, конкурси, а най-добрите ще получат награди получават награди.

         Ще бъде открита  Академия „Кулинарен историк“ – на жив огън в най-големият български тиган ще се приготвят  1 200 порции юнашки кебап, като на живо ще се показва приготвянето, ще се обсъждат и представят интересни кулинарни похвати и забравени „бабини“ рецепти.

          В  „Работилница за живи традиции преди Бъдни вечер» ще се изработи на място «Юнашка сурвачка» – ще се пресъздаде и ще се обясни обичаят по създаването на традиционна сурвачка, с участието на всички присъстващи, а направената сурвачка ще бъде дарена на Община Благоевград.

        Ще се проведе и  кулинарно състезание „Бабиният тиквеник“ , където надпреварата ще бъде за  най-бързо изяден тиквеник в две категории: за малки и за големи.  Победител е този, който изяде най-бързо своето парче. Подсигурени са и боза за малките състезатели, а за по –големите, напитка с по-висок градус – традиционно българско вино. 

 

 

 

ПРОГРАМА

„ЕВРОПЕЙСКИ ПИКНИК“

 

14.00 ч. – Начало на културно-информационния ден „ЕВРОПЕЙСКИ ПИКНИК“. Едновременно започват забавленията на закрито и кулинарните атракции, със музикален фон от сцената. Аниматори се грижат за доброто настроение на малки и големи в залата, като организират игри, томболи, рисуване, конкурси, а най-добрите получават награди. В рамките на един час децата получават безплатна храна и лакомства от кулинарните атракции и история, които включват:

Откриване на Академия „Кулинарен историк“ – на жив огън в най-големият български тиган започва приготвянето на 1 200 порции юнашки кебап, като на живо се показва приготвянето, обсъждат се и се представят интересни кулинарни похвати и забравени „бабини“ рецепти.

Дава се старт и на „Работилница за живи традиции преди Бъдни вечер – изработва се а място „Юнашка сурвачка“ – пресъздава се и се обяснява обичаят по създаването на традиционна сурвачка, с участието на всички присъстващи, а направената сурвачка ще бъде дарена на Община Благоевград.

Начало на кулинарно състезание „Бабиният тиквеник“ – който включва състезание за най-бързо изяден тиквеник в две категории: за малки и за големи. Печели този, който най-бързо изяде своето парче тиквеник с помощта на: за малките – боза, а за големите, напитка с по-висок градус – традиционно българско вино.

15.00 ч. – Официално откриване на културно-информационния ден „ЕВРОПЕЙСКИ ПИКНИК“. Дава се начало на танцовите и музикални изпълнения, съпровождащи празника. Представят се местни самодейни, училищни и читалищни състави и ансамбли. Едновременно и паралелно с това продължават кулинарните предизвикателства, като на всички граждани и гости ще бъде дадена възможност да си закупят резултатите от сготвените традиционни за България, района и сезона ястия и напитки. За участниците от самодейните състави и ансамбли е предвидено изхранване.

16.30 ч. – Извършва се официалното награждаване на победителите от всички проведени конкурси и състезания.

17.00 ч. – Начало на изпълнението на гост-изпълнителя на празника, българският Елвис Пресли – Цецо Елвиса.

18.00 ч. – Приключване на официалната програма на празника. Продължава се с музикално съпроводено неформално забавление около сцената и огъня.

 

 

Сподели: