ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД във връзка с Предписание на РЗИ

news-single-main-image
icon

ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД във връзка с Предписание на РЗИ

На 02.03.2020 г. е изпратено до Кмета на Община Благоевград, Предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки с изх. № 634/02.03.2020 г. на Директора на Дирекция ,,НЗБ” при РЗИ-Благоевград, с което е предписано да бъдат спрени учебните занятия в община Благоевград за три /3/ дни, считано от 04.03.2020 г., като отговорността за изпълнението е възложена на инж. Румен Томов. В предписанието е посочено още, че са „установени нарушения“, но не става ясно защо и какви са тези нарушения…

 Съгласно чл. 105, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищното образование, образователният процес в училището може да бъде преустановен по задължително предписание на компетентен орган, определен с нормативен акт, което следва да бъде отправено до Началника на РУО – Благоевград, а не до Кмета на Община Благоевград.

Кметът на Общината в случая не е компетентният орган, който може да издаде заповед за спиране на учебните занятия, в следствие на  „рязкото завишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип при малките деца и децата в ученическата възраст“. 

За да се избегне напрежение в училищата и детските градини и ясли от некоректно издаденото Предписание от страна на РЗИ, инж. Томов – кмет на община Благоевград издаде заповед за неприсъствените дни в училищата и писмо-указание за превенцията срещу грипа в детските градини и детски ясли.

Сподели: