Общински съвет Благоевград не избра Председател и на извънредното заседание, сесия се свиква на 13 декември

news-single-main-image
icon

Общински съвет Благоевград не избра Председател и на извънредното заседание, сесия се свиква на 13 декември

Общински съвет Благоевград проведе днес от 09,30 часа извънредно заседание за избор на Председател.  Сесията се състоя в зала „22 септември“. По решение на съвета заседанието премина под ръководството на най-възрастния общински съветник Христо Ковачки.  

Сесията бе проведена при следния дневен ред:

По първа точка , избор на Председател на Общински съвет Благоевград се проведоха две тайни гласувания. На първото  бяха предложени двама кандидати: Рашко Динков от листата на Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и д-р Теодор Велчев от ПП „Глас народен“. Седемчленна комисия с председател Кирил Илиев проведе тайния избор. 41 общински съветници упражниха правото си на глас. Отчетени са 9 недействителни бюлетини. Двамата кандидати получиха : 18 гласа за Рашко Динков и 14 гласа за д-р Теодор Велчев . При второто тайно гласуване предложените кандидати са също двама: Рашко Динков от листата на Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ и адвокат Албина Анева от листата на ПП МИР. И при повторното гласуване, никой от двамата кандидати не събра необходимото мнозинство от 21 гласа. Отчетени са 20 недействителни бюлетини. За Рашко Динков гласовете са 15, а Албина Анева получи 6 гласа.

По втора точка, Общински съвет- Благоевград даде съгласие за отпускане на еднократна финансова помощ на жители с трайни увреждания и провеждащи скъпоструващо лечение, както и лица изпаднали в тежко социално положение, вследствие на инцидентно възникнали нужди.

По предложение на кмета инж. Румен Томов  и на основание Закона за местно самоуправление и местна администрация съвета даде съгласие за отпускане на финансова помощ на двама видни благоевградчани. Еднократна помощ в размер на 1000 лв получава заслужилият гражданин Александър Миразчийски за подпомагане на спешно лечение за зрението му. На Владимир Каперски са гласувани 5 000 лв за ремонтни дейности. Той е без дом и покъщнина, след възникнал пожар в жилището му.    

По точка пета, Общински съвет- Благоевград дава съгласие общината да кандидатства с проектно предложение за изграждане и благоустрояване на ул. „Листопад“.

Съвета разрешава изработване на проект за изменение на Общ устройствен план на община Благоевград , за имот по кадастралната карта с цел предвиждане на смесена многофункционална устройствена зона- „Смф“.

По точка седма, думата бе дадена за  изказване на гражданина Иван Шинлаков, който е председател на ЖСК „Младост“, ул. Иван Михайлов №11.

След гласуване бе взето решение за свикване на извънредно заседание на Общински съвет Благоевград на 13 декември 2019 година от 09,30 часа при проект за дневен ред: 1. Избор на председател на Общински съвет Благоевград.

С едноминутно мълчание съвета почете паметта на световно известната и уважавана българска актриса Стоянка Мутафова, която си отиде днес от този свят.

 

Сподели: