Oбщина Благоевград проведе заключителна пресконференция и церемония „Официално откриване“ по проект „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на община Благоевград“

news-single-main-image
icon

Oбщина Благоевград проведе заключителна пресконференция и церемония „Официално откриване“ по проект „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на община Благоевград“

На 21.11.2022 г. се проведе заключителна пресконференция и церемония „Официално откриване“ по проект № BG16M1OP002-2.010-0042-C01 „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на Община Благоевград“ по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Срещата бе открита от заместник-кмета по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, която подчерта, че със своевременните си и последователни действия Община Благоевград се е справила в срок с планираните СМР дейности.

„Положихме максимални усилия по изпълнение на ангажимента на държавата, така че да не бъдат налагани санкции и успяхме да ги предотвратим.

Обектът бе приет от държавна приемателна комисия и въведен в експлоатация от РДНСК с разрешение за ползване №115 от 16.11.2022 г. В рамките на изпълнението са реализирани дейности по повърхностно закриване и запечатване на клетка 3, чрез изграждане на газов дренаж и горен изолиращ екран, включително рекултивиращ пласт. Газовият дренаж е изпълнен с дренажен слой, събирателни газоотвеждащи дренажни тръби, заустващи във вертикални газоотвеждащи кладенци. Горният изолиращ екран осигурява защита от проникване на води в отпадъчното тяло, опазва атмосферния въздух и повърхностните води. Изграден е с минерален запечатващ пласт, изолационна геомембрана, дренаж и рекултивиращ пласт. Извършени са и укрепителни дейности чрез отводняване – дренажен отток и дренажна система с дренажни призми и отводнителни канавки“, поясни по време на срещата Мария Петрова.

 

По време на пресконференцията Мария Грозданова, директор на дирекция „Европейски проекти и програми“ информира, че е извършена техническа рекултивация на Клетка 3, в която са депонирани старите битови отпадъци и предепонирани иззетите от клетка 1 и 2 битови отпадъци.

Отново на 21.11.2022 г. се състоя и официална церемонията по откриване на обекта при Клетка 3 на Регионално депо за управление на отпадъците – Благоевград, местност Текето. На събитието присъстваха заместник-кметът по икономика, финанси и европейски проекти Мария Петрова, зам.-областният управител Слави Христов, екипът по проекта, представители на фирмата изпълнител, представители на общинска администрация, граждани и медии.

Отец Петър от храм „Въведение Богородично“ отслужи ритуал за здраве, а лентата прерязаха заместник-кметът г-жа Мария Петрова, заместник-областният управител г-н Слави Христов и г-н Илия Илиев – представител на фирмата изпълнител.

Общата стойност на проекта е 1 545 384,10 лв., от които европейското съфинансиране е в размер на 1 313 576,49 лв., а националното 231 807,61 лв.

Община Благоевград с още един изпълнен проект „Рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци на територията на Община Благоевград“.

 

 

 

Сподели: