Нов правилник подобрява ефективността на звено „Инспекторат“

news-single-main-image
icon

Нов правилник подобрява ефективността на звено „Инспекторат“

Кметът Методи Байкушев внесе в Общински съвет предложение за приемане на нов правилник за организацията и дейността на звено „Инспекторат“ към Община Благоевград. Предложението е продиктувано от необходимостта за подобряване на ефективността и качеството на работата.

На служителите в създаденото през 2021 г. звено през изтеклите години са възлагани задачи и отговорности, засягащи охрана на общинска собственост, управление на отпадъците, недопускане, предотвратяване и пресичане на вандалски прояви, предотвратяване на нарушения на нормативно установения ред или преодоляване на последиците от такива и др.

Досегашният опит сочи, че правилата и нормите в сега действащия Правилник не обезпечават в достатъчна степен дейността на Инспектората и не уреждат в достатъчна степен защитата на интересите и собствеността на Община Благоевград, е становището на кмета. Според него е необходимо те да бъдат допълнени, като се използват правата, уредени в Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД).

В тази връзка кметът предлага в новия Правилник, след лицензирането му от директора на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, на Инспектората да бъде възложена охранителна дейност по ЗЧОД относно самоохраната на общинското имущество, охраната на обекти – недвижими имоти и охраната на селксостопанско имущество. Задълженията и правомощията произтичащи от ЗЧОД ще бъдат изпълнявани от част от служителите в звено „Инспекторат“ към Община Благоевград. Възможността на общинското звено да осъществява такава дейност е изрично предвидена в ЗЧОД.

Служители на инспектората ще имат задължението да осигуряват спазването на установения пропускателен режим за влизане и излизане от охраняваните обекти и вътрешния ред в него, като ще имат право да проверяват: документите за самоличност на външни лица и служебните пропуски на работещите, багажа, включително чрез ръчен металотърсач и металдетекторна рамка, моторните превозни средства и/или товара им, както и съпроводителните им документи; както и да извършват видеонаблюдение, мониторен контрол и проверка за наличие на взривни вещества, оръжие и забранени от закон вещества чрез технически средства.

Задължение на същите служители ще е да проверяват сигнали, получени от обекти, оборудвани с технически системи за сигурност и включени на централизирани и локални системи за наблюдение и контрол, като проверката се извършва от мобилни охранителни патрули.

Проверките ще се извършват по начин, по който не се уронва честта и достойнството на гражданите.

Ако бъде приет, новият правилник за организацията и дейността на звено „Инспекторат“ към Община Благоевград ще гарантира повишаване на ефективността на дейността на общинския инспекторат и на степента на защитата на интересите и собствеността на Община Благоевград, както и на сигурността на жителите.

Предложението ще бъде разгледано и гласувано на редовно заседание на Общински съвет в края на м. август.

 

Сподели: