Министър Карадимов в Благоевград: Бившата цигарена фабрика може да се превърне в индустриален център за града

news-single-main-image
icon

Министър Карадимов в Благоевград: Бившата цигарена фабрика може да се превърне в индустриален център за града

Бившата цигарена фабрика в Благоевград може да се превърне в индустриален център за града. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов, който пристигна в областния център, за да се включи в честванията по повод 112 г. от Освобождението на Горна Джумая по покана на кмета Методи Байкушев.

„Реиндустриализацията е водеща политика на Министерството на иновациите и растежа, а Българската банка за развитие е ключов елемент за осъществяването й. Търсим баланс за най-доброто реализиране на активите на региона в интерес на хората тук“, каза още министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов.

Той проведе работна среща с кмета на Община Благоевград Методи Байкушев, областния управител Георги Динев, председателя на Общинския съвет Радослав Тасков, председателя на НС на Българската банка за развитие (ББР) Деляна Иванова и изпълнителния директор на ББР Илия Караниколов. Целта бе да се обсъдят възможностите за привличане на инвеститори в региона.

По-рано министър Карадимов, ръководството на ББР и представителите на местната власт посетиха фабриката, част от активите на Булгартабак, придобити от ББР.

„Има отлична перспектива и много ясна воля. Общината, държавата, Българска банка за развитие и Областна администрация се водим единствено и само от интереса за индустриализация, устойчиви решения, работни места и развитие на нашия регион с тези ключови активи. Много е важно решението, което намерим да носи дългосрочен позитив. Имаме заявени конкретни инвестиционни намерения от чуждестранни инвеститори, които вече имат заводи в България.“, категоричен бе кметът Метод Байкушев.

Министър Карадимов заяви, че трябва да се постигне пазарният ефект, но съчетан със социалния – отваряне на нови работни места чрез привличане на високотехнологични инвестиции.

„В Благоевград има два университета, които предполагат високотехнологични производства, които да предлагат работа на високо образованите кадри от университетите“, каза министърът на иновациите и растежа.

Карадимов подчерта, че синхронът между институциите е ключов за постигане на устойчиви резултати в интерес на хората от региона.

„Съоръженията са уникални. Всъщност това е един практически изграден индустриален парк, той е готов с цялата му инфраструктура, с изключително сериозните сгради, с административните сгради”, заяви министър Карадимов.

„Ако успеем съвместно да създадем добри условия, когато инвеститорът дойде може да получи и различни видове подкрепа от държавата по Закона за насърчаване на инвестициите“, каза още Карадимов. Той даде за пример безвъзмездната финансова помощ за приоритетен инвеститор и насърчителните мерки по ЗНИ, една от които е изграждането на довеждаща техническа инфраструктура.

Председателят на НС на ББР Деляна Иванова заяви, че ще бъде направен пълен анализ на активите на бившата цигарена фабрика с цел реализиране на пълния й потенциал в интерес на гражданите.

Сподели: