"Лято в града" - културната програма на Благоевград през летния месец юли

news-single-main-image
icon

"Лято в града" - културната програма на Благоевград през летния месец юли

Община Благоевград и културните институти организират събития през месец юли под надслов "Лято в града". Безплатна лятна занималня по интереси за децата, безплатни спортни тренировки по много видове спорт за децата, танци на открито, изложби, занимания в Библиотеката са част от предизвикателствата към граждани и гости на града.

След еуфоричното начало на месеца с танцова латино фиеста на Моста на влюбените, календарът на юли е запълнен с множество събития, за повечето от които достъпът до тях е безплатен. Тъй като за кмета на община Благоевград Илко Стоянов и неговия екип приоритет е детската и младежка аудитория, именно към тях са насочени повечето от предложенията за занимания през ваканцията.

За първи път в Благоевград това лято работи Занималня по интереси, органазарана от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Занималнята е предназначена за деца в предучилщина и начална училищна възраст. За по-големите са възможностите да тренират плуване, тенис на маса, футбол, бейзбол и още няколко видове спорт напълно безплатно. 

Регионалната библиотека "Димитър Талев" също организира безплатни занимания за децата - всеки понеделник, сряда и петък от 14:00 до 16:00 часа е "Лятно четене" - четене и подготовка; всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа са заниманята по рисуване и оцветяване "Рисувам, забавлявам се", а всеки петък от 10:00 до 12:00 часа книжките сами отиват при децата в инициативата "Книжки самоходки" в Градската градина. Там се появява и любим герой от приказките, благодарение на сътрудничеството на Регионалната библиотека с ДТ "Проф.Енчо Халачев". 

Регионалната библиотека не подценяват и по-възрастите си читатели - за тях са подготвени редица интересни презентации и срещи. През юли стартира новата инициатива "НЕдоразказаниТЕ истории" като първата среща е с арх.Коста Сандев, който ще разкаже за необикнования живот на архитекта Лазар Парашкеванов, построил кметството на Горна Джумая. Срещата е на 7 юли от 17:00 часа. в Библиоклуба.  

През юли е дългоочакваната премиера на комичната опера от Гаетано Доницети "Дон Паскуале", старателно подготвяна от Камерна опера Благоевград за грандиозен завършек на 50-ия юбилеен сезон на Камерната опера. Премиерата е на 6 юли от 19:00 часа в салона на Камерна опера Благоевград.

През юли Благоевград е домакин на Националния пленер по живопис "Живописни технологии в съвременното изкуство". Откриването е на 12 юли в 12:00 часа в двора на Измирлиевата къща в квартал "Вароша", а какво ще сътворят 8 художници от Благоевград и страната - ще видим в изложбата, която ще се открие на 19 юли в 18:00 часа в залите на Градската художествена галерия. 

През юли е своеобразната премиера на документалния театър "Забелязано в Благоевград" - постановка на  Драматичен театър "Никола Вапцаров". В три поредни дни, на три различни локации публиката има възможност да види три фрагмента от постановката, чиято официална премиера ще бъде през месец септември. 

Цялата програма през месец юли можете да видите тук -->/404

 

Сподели: