Конкурс! Младежки омбудсман на Благоевград

news-single-main-image
icon

Конкурс! Младежки омбудсман на Благоевград

Общественият посредник на община Благоевград и Детски парламент Благоевград имат удоволствието да Ви уведомят, че предстои да бъде реализиран конкурс за избор на  Младежки омбудсман на територията на град Благоевград сред учащите се от 9-ти, 10-ти, 11-ти и 12-ти клас. Идеята е съотносима със заложените принципи и политики в Ревизираната европейска харта за участие на младите хора в живота на общините и регионите., като до момента в България идентични младежки структури са избрани в град Стара Загора и град Пловдив.

Основната цел, която си поставяме чрез реализацията на конкурса е да  се повиши правната и гражданската култура на младите хора и да развие у тях аналитично мислене и активна позиция по обществено значими въпроси. Конкурсът ще активизира учащата се младеж в полза на училището и обществото и ще даде възможност за участие на младите хора в обществения живот на града.

Младежкият омбудсман на Благоевград ще осигурява допълнителна възможност за упражняване правата и удовлетворяване интересите на учащите се и младежта в отношенията им с директорите на училищата, педагогическите съвети, училищните настоятелства, други младежки структури и училищни общности в региона и ще предостави възможност, съвместно с Детски парламент за инициране на местни политики в областта на младежките дейности.

Комисията по провеждане на процедурата по избор на Младежки омбудсман ще бъде в състав от 5 души, както следва:

  1. Кмета на Община Благоевград  (или друго определено от него лице);
  2. Председателя на Общински Съвет – Благоевград (или друго определено от него лице);
  3. Началникът на Регионалното управление на образованието - Благоевград (или друго определено от него лице);
  4. Обществения посредник на територията на Община Благоевград;
  5. Председателя на Детски парламент – Благоевград

Поради обявената грипна епидемия в Благоевград, срокът за подаване на документи за конкурса "Младежки омбудсман" ще бъде удължен до 17.02.2020г., включително.

Сподели: