Кметът Методи Байкушев: Време е всички да разберат, че паленето на отпадъци е забранено и е в грубо нарушение с екологичното законодателство

news-single-main-image
icon

Кметът Методи Байкушев: Време е всички да разберат, че паленето на отпадъци е забранено и е в грубо нарушение с екологичното законодателство

Превантивни мерки за защита от пожари на територията на малките населени места в община Благоевград бяха обсъдени на работна среща с кмета Методи Байкушев, Секретаря Десислава Витанова - Кехайова, кметове и кметски наместници на села, началника на РСПБЗН-Благоевград гл. инсп. инж. Боян Кондуров и директора на ДГС-Благоевград Калин Зашев.

„Предвид горещините и опасното време тази година призовавам кметовете на малките населени места да обходят хората и да ги предупредят, ако палят огнища да е с подготвена вода до тях и задължително да предупреждават преди това. Време е всички да разберат, че паленето на отпадъци е забранено и е в грубо нарушение с екологичното законодателство. ОП „Чистота“ предлага възможност да събере и извози старите отпадъци до предвидените за целта места“, каза кметът на Благоевград Методи Байкушев.

„Не е нормално хората да чистят дворовете си с драскане на клечка, рядко пожарите възникват от гръмотевици, почти винаги в основата е хорската намеса“, заяви гл. инсп. инж. Боян Кондуров и допълни, че в горещините хората трябва да се въздържат да използват пиротехнически средства, в това число и хвърляне на пиратки.

Сформиране на групи, които да участват в гасенето на пожари, участието на Доброволното формирование „Георги Измирлиев – Македончето“, осигуряване на водоноски от ОП „Чистота“ през целия летен сезон и конкретни проблеми, с които се сблъскват ежегодно кметовете на малките населени места бяха дискутирани още на срещата.

Сподели: