Кметът Методи Байкушев внесе предложение за актуализация на бюджета на Община Благоевград

news-single-main-image
icon

Кметът Методи Байкушев внесе предложение за актуализация на бюджета на Община Благоевград

Кметът Методи Байкушев внесе предложение в Общински съвет за актуализация на бюджета в частта за местни дейности и Плана за финансиране на капиталовите разходи за 2024 г. на община Благоевград.

 

Корекцията на бюджета се налага в разходната част, за да се осигури финансиране и да се гарантира нормалното функциониране по „Управление на дейностите по отпадъците“, на „Спортни бази за спорт за всички“, за дейностите по „Чистота“, Културния календар и в частта „Обредни домове и зали“.

 

Предложението включва в детайли мотивирана нужда от актуализацията на бюджета както следва:

 

Увеличение с 2 322 000 лева, осигурени от отчисления от РИОСВ и одобрени от МОСВ за закупуване на 4 специализирани сметосъбиращи автомобила за нуждите на новоизградената Анаеробна инсталация на стойност. Автомобилите са били заложени в проекта за изграждане на Анаеробната инсталация, но не са закупени, а са задължително условие за заработването на инсталацията. Ако общината не ги осигури е застрашена от сериозни санкции.

 

Актуализация се налага и заради трансформиране в дългосрочен на поет през януари 2023 г. краткосрочен дълг от 3.5 млн. лв. за оборотни средства за изграждане на Анаеробната инсталация. Дългът е отпуснат от фонд ФЛАГ,  а новият договорен след решение на ОбС от февруари т.г. от кмета Байкушев срок за погасяването му е 15 г.

 

Във връзка с актуализацията, касаеща частта „Спортни бази за спорт за всички“ и присъдени в полза на фирмата-изпълнител суми се увеличава стойността на сградата  на плувния басейн в кв. „Еленово“  с  1 000 000 лева.

 

Необходимо е дофинсиране в размер на 685 557 лева за дейностите по „Чистота“ заради ежегодните по-ниски постъпления от такса смет в сравнение със залаганите разходи в План-сметката за дейностите по „Чистота“.

 

Актуализацията на Бюджета на БД „Обреден дом“ с 50 000 лева е необходима поради повишената минимална работна заплата и невъзможността на този ресор да изплаща месечните възнаграждения на служителите си.

 

Според предложените промени средствата за организиране на културни мероприятия в община Благоевград стават 200 000 лева, т.е. със 150 000 лева повече от гласуваните в началото на годината. Изменението се предлага, тъй като поради тежкото финансово състояние на Общината началният бюджет за културен календар 2024 г. бе намален с над 700 000 лева спрямо предходната година, но първоначално отредените 50 000 лева са недостатъчни за провеждане на планираните културни и протоколни събития.

 

Предстои предложението да бъде разгледано на заседание на Общински съвет в края на м. август.

 

Сподели: