Кметът Методи Байкушев представи актуалното финансово състояние на Общината и приоритетите за развитие на Благоевград през следващата година

news-single-main-image
icon

Кметът Методи Байкушев представи актуалното финансово състояние на Общината и приоритетите за развитие на Благоевград през следващата година

70 тона отпадък се извозва всеки ден от Благоевград, 97% от който не подлежи на рециклиране, защото не се събира разделно, заяви градоначалникът

 

Актуалното финансово състояние на Община Благоевград и част приоритетите за развитие на областния център и малките населени места през следващата година, представи на общественото обсъждане за изпълнението на бюджета за 2023 г. кметът Методи Байкушев.

Сред основните задачи, които стоят пред кметския екип, са подобряване на градската среда и условията на живот за жителите.

С цел реконструкция и благоустрояване на улици, които в момента са в недобро състояние, през 2025 г. са планирани редица отчуждителни мероприятия в IV микрорайон, кварталите „Струмско“, „Еленово“, „Грамада“ и част от селата, стана ясно по време на срещата.

Част от планираните за 2025 г. в центъра на града  инвестиционни дейности са свързани с редица постъпки за реконструкция на ВиК мрежи на ул. "Христо Силянов", изграждане на улично осветление на паркинг при Окръжна прокуратура – Благоевград, благоустройство на ул. "Г. С. Раковски", ул. "Григор Пърличев", ул. "Асен Христов", ул. "П. Р. Славейков", реконструкция на ВиК и благоустройство на ул. "Скаптопара", изграждане на ул. "Коста Босилков“.

В активен диалог с присъстващите в залата, продължил над 2 часа, кметът представи визията си за управление през 2025 г., отговори на множество въпроси и чу препоръките и идеите на благоевградчани за бъдещето на Благоевград. Той се ангажира отправените идеи да бъдат внимателно анализирани и отчетени при подготовката на програмата за развитие на общината през следващата година. 

Презентация с основните приоритети за развитие може да видите тук .

Преди да представи част от приоритетите за 2025 г. кметът Методи Байкушев запозна присъстващите с актуалното финансово състояние на Общината.

Изпълнението на  планираните собствени приходи на общината е 78%, което според експерти е нормално за края на август месец. Данъчните постъпления са 13,4 млн. лева или 92% от прогнозирания бюджет. Причината за високия процент на изпълнение е преизпълнението на данък при придобиване на имущество по дарения и възмезден начин във връзка с прехвърляне собствеността на бившата цигарена фабрика на ББР, от което общината е получила близо 2,3 млн. лв. извънреден приход.

Неданъчните приходи са 11,5 млн. лева, което е малко под очакваното за периода. Причините са отлагането на планираната актуализация на общинските такси и неизпълнението на приходите от продажби на сгради, нематериални активи/УПИ, право на прокарване и пр./ и земя, които са изпълнени към момента на около 30%, сочи докладът, представен от кмета Методи Байкушев.

Към 30.06.2024 г. предоставените от Общината временни безлихвени заеми са в размер на  3,8 млн. лв., а към 31.08.2024 година те са 3,9 млн. лева, т.е. почти няма промяна.

Отчетът на кмета сочи, че в началото на годината задълженията към доставчици са били 3,8 млн. лв., от които 1,9 млн. лева просрочени. Към края на август т.г. задълженията към доставчици са 1,7 млн. лева, от които просрочени 900 хил. лв. Т.е. от началото на годината до момента с над 2 млн. лева  са намалени задълженията като цяло. Просрочените задължения са намалени с 1 млн. лева. В края на м. юни т.г. Общината е погасила  напълно задълженията си към РИОСВ - 1 854 357 лева.

Най-голям дял от бюджетните разходи касаят сметосъбирането, сметоизвозването и поддържането на градските пространства, което затруднява Общината, заради ниските нива на такса битови отпадъци, каза кметът.

Според представените от него данни, ежедневно от контейнерите в Благоевград се извозват 70 тона отпадък. Това изисква огромни разходи за финансиране на товарене, извозване до депото и предварително третиране на отпадъка. Допълнително Общината плаща отчисления към РИОСВ за депониране на отпадъка, който не е събран разделно и не е предаден за оползотворяване на т. нар. „вторични суровини“. Този отпадък е 97 % от цялото количество.

„Всеки път, когато изхвърлим отпадък, ние го плащаме 5 пъти. Това означава, че приходите, които събира Общината от такса битови отпадъци са крайно недостатъчни за възвръщаемост и поддръжка на градската среда“, поясни кметът Методи Байкушев.

 

 

тук

Сподели: