Кметът Методи Байкушев предлага рeшение на казуса с парк „Македония“ и запазването му като Градски парк за спорт и отдих

news-single-main-image
icon

Кметът Методи Байкушев предлага рeшение на казуса с парк „Македония“ и запазването му като Градски парк за спорт и отдих

Кметът Методи Байкушев внесе предложение в Общински съвет – Благоевград, с което предлага мерки за законосъобразно решение на казуса с имота на парк „Македония“ и запазването му като място за спорт, отдих и култура.

Според кмета имотът, който е известен сред обществеността като „Парк Македония“, заедно с изградените в него сгради, е от стратегическо значение за Благоевград. Придобиването на имота ще даде възможност да бъде благоустроен и управляван в интерес на гражданите на общината, след промяна на предназначението му от „за интерекспо център и конгресен център, музей, парк, спортен център и православен храм“ в „градски парк за спорт и отдих, спортни обекти и паркинг“.

 

„По този начин общината ще отговори на нуждите на обществото, както за осигуряване на зелена среда за отдих и спорт, така и за изграждане на съоръжения и зали, необходими за развитието на спорта и за нормалното функциониране на спортните клубове в общината“, заявява в предложението си кметът.

 

Той допълва, че при всички проведени срещи на експертно и на управленско ниво, от страна на Община Благоевград е заявен категоричен интерес за връщане на имота обратно в патримониума й, като е изтъкнато огромното му значение за гражданите на общината, с оглед на локацията и площта му и с оглед на възможността да бъде превърнат в място за отдих, култура и масов спорт. От представителите на държавата е изразено положително становище за тази позиция. Проведени са първоначални разговори с областния управител за сключването на договор, с който в периода за решаване на казуса – връщане на държавата и придобиване на собственост върху него от общината, управлението на имота да бъде възложено на Община Благоевград. Това ще осигури непрекъснатост в ползването на имота в интерес на обществото.

 

В Предложението до ОбС подробно е представена фактическата и правна обстановка на спора за собствеността върху имота. Изведени са законовите основания и стъпките, които е необходимо да изпълни Общината, с подкрепата на общинските съветници, за да избегне излишни разноски за съдебни спорове и риска да загуби възможността да придобие законосъобразно собствеността върху имота. 

Припомняме, че през август кметът Методи Байкушев представи пред съветниците и гражданите подробен доклад за претенциите на държавата към парк „Македония“ и предприетите действия на общинска администрация през последните 8 години.

Цялото Предложение на кмета и решенията, които кметът предлага да вземе Общинският съвет можете да прочетете тук. 

Сподели: