Форум с фокус върху климатичните промени се проведе в Благоевград

news-single-main-image
icon

Форум с фокус върху климатичните промени се проведе в Благоевград

Информационен форум на тема: „ПРОМЕНИ В КЛИМАТА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД БЪЛГАРСКАТА ОБЩИНА“ събра в Благоевград представители на регионални институции и експерти от общински и областни администрации, отговорни за провеждането на различни секторни политики на местно ниво. Целта на форума е да се повиши институционалният капацитет, като се отчете ефективността от изпълнените мерки в отделните сектори с акцент върху пропуските и перспективите за постигане на климатичните цели на ЕС.

Събитито е част от дейностите по проект „Прилагане на мерки за успешна адаптация към климатичните промени“, № BGENVIRONMENT-4.003-0017, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Проектът се изпълнява в партньорство между общините Благоевград, Симитли, Кочериново и Бобошево и Международната асоциация за развитие на Норвегия /IDNA/.

По време на форума лектори с богат професионален опит от Сдружението на Югозападните общини в Република България и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Американски университет в Бъгария представиха теми, свързани с политиките в областта на смекчаването и адаптацията към климатичните промени, както и действащата нормативна уредба в сферата. В допълнение към актуалната стратегическа рамка бяха очертани и успешни модели и практики за преодоляване на негативните последици върху климата в редица български общини, които членуват в Конвента на кметовете и от години работят за постигане на климатична неутралност.

Експерти от Международната асоциация за развитие на Норвегия, партньор по проекта, представиха опита на Норвегия и мерките, които прилагат там в борбата с климатичните промени в различните сектори – енергийна ефективност и използване на възобновяеми енергийни източници, управление на отпадъците, превантивните действия за справяне с природни бедствия, зелен транспорт и градска мобилност. Основен акцент беше поставен и върху работата с местната общност, провеждането на информационни кампании и създаването на стимули, които са ключов фактор за осигуряване на подкрепа при изпълнението на различни политики за ограничаване на вредните въздействия върху околната среда.

Сподели: