БАЛКАНСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ - БЛАГОЕВГРАД 2023 С ВПЕЧАТЛЯВАЩА ПРОГРАМА И КОНКУРС ЗА МЛАДИ РЕЖИСЬОРИ

news-single-main-image
icon

БАЛКАНСКИ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ - БЛАГОЕВГРАД 2023 С ВПЕЧАТЛЯВАЩА ПРОГРАМА И КОНКУРС ЗА МЛАДИ РЕЖИСЬОРИ

Спектакли на Александър Морфов, Стайко Мурджев, Явор Гърдев и Деян Пройковски в селекцията на второто издание

 

За втора поредна година в Благоевград ще се проведе Балкански театрален фестивал. От 2 до 6 ноември, сцената на Драматичния театър в Благоевград отново ще посрещне едни от най-грандиозните спектакли – три, от които са сред най-значимите театрални събития в българския съвременен театър, едно представление с младите таланти на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а международното участие на тазгодишното издание е от Театър Нови Сад - Сърбия.

Програмата на фестивала включва едни от най-награждаваните и зрелищни спектакли на българската сцена. Фестивалът ще бъде открит на 2 ноември с представлението „Кентърбърийски разкази“ на Театър НАТФИЗ с класа на проф. д-р Пенко Господинов. На 3 ноември от 19:00 е спектакълът, отличен с най-много номинации (5 категории) на тазгодишните награди ИКАР 2023 - „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов, с режисьор Стайко Мурджев, който разказва за Солунските бомбени атентати, извършени в Солун през 1903 г. Спектакълът получава награда „Пловдив 2023“ в раздел „Театър“, както и награда ИКАР 2023 в категория „Поддържаща женска роля“ за Маргита Гошева. Тази година международните гости на фестивала са от Театър Нови Сад – Сърбия. Зрителите ще имат възможността да видят зрелищната постановка по великия руски роман от Лев Толстой, донесла на театъра в Нови Сад множество награди и селекции за европейски фестивали, последният от които е „Охридско лято“. Спектакълът „Ана Каренина“ с режисьор Деян Пройковски, може да гледате на 4 ноември от 19:00. „Завръщане у дома“ от Харолд Пинтър, режисьор Явор Гърдев е петият спектакъл от фестивалната програма. Спектакълът на Малък градски театър „Зад канала“ се нарежда сред фаворитите на театралния сезон през 2021 година – получава награда АСКЕЕР 2021 в категория „Костюмография“ 2021 на Свила Величкова и Ванина Цандева, номиниран е в още пет категории за АСКЕЕР 2021 и в една за наградите ИКАР 2021. В представлението участват едни от най-известните и обичани актьори, познати от телевизионния екран и театралната сцена. Сред имената в актьорския състав са Владимир Пенев, Деян Донков, Емил Котев, Мак Маринов, Каталин Старейшинска, Пенко Господинов. Балканският театрален фестивал 2023 ще бъде закрит на 6 ноември с великолепния спектакъл „Антигона“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен. След седемгодишно отсъствие от българската сцена режисьорът Александър Морфов поставя ярък театрален, ансамблов спектакъл, в който се открояват изпълненията на Деян Донков, Милена Ерменкова, Надя Керанова. Александър Кънев и Ованес Торосян. Цялата трупа работи като единен организъм, за да разкрие механизмите на трагедията, валидни от Античността до наши дни. Спектакълът е отличен с награда АСКЕР 2023 в категория „Най-добро представление“, освен това получава още две номинации в категориите „Режисура“ и „Поддържаща женска роля“, както и номинация ИКАР 2023 в категория „Майсторско техническо осъществяване“.

Освен селектираните спектакли, Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград обявява конкурс за млади режисьори, които да се включат в паралелната програма на Балканския театрален фестивал 2023. В рамките на фестивала участниците ще трябва да представят свой проект за спектакъл чрез четене на маса с актьори на откъс от произведението и представяне на концепция за бъдещо представление. Един от всички режисьори, представили проект в рамките на програмата, ще получи предложение за реализиране на спектакъл в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград през следващия сезон. В конкурса могат да участват професионални режисьори на възраст до 35 години и студенти в последен курс на обучение. Желаещите да участват трябва да изпратят CV, заглавие и кратка анотация на проект до 30 октомври.

Фестивалът се реализира с подкрепата на Министерство на културата, Община Благоевград, Хитачи Енерджи, Хотел „Парк Бачиново“, Хотел „Алфа“ и Хотел „Дива“. Програмата за Балкански театрален фестивал може да откриете в официалната фейсбук страница на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград: https://www.facebook.com/dt.blagoevgrad или на касата на театъра.

Билети за спектаклите може да закупите от касата на театъра или онлайн в entase: https://entase.to/LN . За абонаментна карта за всички представления може да ползвате отстъпка.

През 2022 година беше възстановена прекъснатата дългогодишна традиция Драматичен театър „Н.Вапцаров“ да организира собствен фестивал. През есента на миналата година беше реализирано първото издание на единствения за страната театрален фестивал с фокус върху най-ярките постижения в сценичните изкуства на балканските страни, концентрирани в рамките на седмица. Тази година е второто издание на фестивала, който предлага на благоевградската публика възможност да се докосне до постиженията на съвременния театър.

Сподели: