98 години от смъртта на Тодор Александров - последния цар на планините

news-single-main-image
icon

98 години от смъртта на Тодор Александров - последния цар на планините

Благоевградската общественост отбеляза 98 години от смъртта на революционера Тодор Александров - последния цар на планините - както го наричат съвременниците  и последователите му. Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на Тодор Александров, който се намира в градинката пред Съдебната палата.
В церемонията участваха Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград, Слави Христов заместник-областен управител, проф. Йордан Гошев, зам.-ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски", представители на политически партии и културни институции, общественици и граждани. Делото на Тодор Александров бе припомнено от историка Вангел Тодоров.
Тодор Александров Попорушев е български революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация.
В 1903 година преподава в Кочани, като се занимава с организирането на населението от тези райони и изграждането на канали за пренасяне на оръжие от свободна България към вътрешността на Македония. След Първата световна война Александров е виден деец на македонската емиграция в България. Представител е на Щипското братство на Учредителния събор на Съюза на македонските емигрантски организации, проведен в София от 22 до 25 ноември 1918 година. Тодор Александров е известен като пламенен патриот и отличен организатор.
На 31 август 1924 година, на път за конгрес на серчани в Лопово, Пирин планина, Тодор Александров е убит в местността Равна бука край село Сугарево.
С трезвата си преценка и лидерски качества, както и безграничната си любов към родината, Тодор Александров остава завинаги в сърцата на българите.
Сподели: