Общински съвет- Благоевград реши: Благоевград ще има Градска художествена галерия

news-single-main-image
icon

Общински съвет- Благоевград реши: Благоевград ще има Градска художествена галерия

Общински съвет- Благоевград  единодушно гласува „за” създаването на Бюджетно звено „Общинска художествена галерия”. С 32 гласа „за „ общинските съветници подкрепиха на редовна сесия на съвета концепцията и предложението за реализирането на галерията.

Бюджетно звено „Общинска художествена галерия” ще бъде финансирана от собствени приходи на община Благоевград към направление „Култура”.

Общинска администрация убедително защити концепцията  и предложението за създаване на Градска художествена галерия в Благоевград. Галерията, която ще събира, съхранява и популяризира част от най-добрите образци на българското изобразително изкуство има всички предпоставки, за да бъде един от най- значимите културни институти на територията на общината. Тя ще бъде със статут, близък до този, който ползват всички градски галерии в страната и в него ще намерят отражение спецификата на града и населението му като традиции, история и художници.

         В Благоевград от години се изявяват художници с авторитет в национален мащаб. Те са оставили след себе си културна съкровищница, която е част от историята на страната. След реализирането на Общинска художествена галерия,  произведенията и богатството на художниците от Пирински край ще бъдат събрани на едно място.

         Общинската художествена галерия ще бъде на мястото на досегашните зали, които се намират на улица „Крали Марко” 8. Предвижда се тя да има управител и уредник с авторитет и опит, които ще отговарят за цялостното функциониране на галерията и ще движат политиката на културния институт.

Община Благоевград ще реновира досегашната материална база на залите, като студенината на мрамора ще бъде заменена от уют и топлина, добре осветено пространство, отговарящо на съвременна галерия- изискана и универсална.

         От общината са помислили и как да предоставят място за реализацията както на студентите, които се занимават с изкуство, така и на всички креативни майстори на четката. В тази връзка ще бъдат реализирани Обща художествена изложба, посветена на празника на Благоевград, ще се възстанови изложбата „11.11”. Същевременно ще продължи съществуването си традиционния художествен пленер и ще се търсят нови пътища за популяризиране на това изкуство в Благоевград, страната и света. 

Сподели: