Минало и настояще се сляха на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград! Тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия и тържествена проверка (заря) поставиха началото на честванията по повод 110 години от Освобождението на Горна

news-single-main-image
icon

Минало и настояще се сляха на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград! Тържествен преглед на исторически знамена и униформи на Българската армия и тържествена проверка (заря) поставиха началото на честванията по повод 110 години от Освобождението на Горна

Изпълнена с патриотизъм програма постави началото на честванията в Благоевград по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Тази вечер на площад „Георги Измирлиев – Македончето“ жители и гости на Благоевград имаха възможността да се докоснат до исторически знамена и униформи на Българската армия. В представянето на колекцията, която ежегодно се допълва, участваха представители на Регионални клонове от различни краища на България към НД „Традиция“ и Сдружение „14-ти пехотен полк“.

В тържествената първа част на честванията участие взеха и представителните роти на 3-то Бригадно командване с построяване на военния блок и тържествена проверка (заря), както и Представителният духов оркестър на Сухопътни войски. За първи път в проверката (заря) участва и ученически отряд от представители на Младежкия парламент и ученици от различни училища.

Кметът на Благоевград Илко Стоянов приветства участниците и гостите на пл. „Георги Измирлиев“  и подчерта героичния принос на предците ни за Освобождението на Пиринския край.

„В навечерието сме на 5 октомври - дата, преплитаща в себе си саможертва и победа, копнеж и сбъдване, минало и бъдеще.

110 години свободна и независима Горна Джумая, днешен Благоевград, 110 години откакто Пиринският край изстрадано, но гордо застава до онази част от Майка България, освободена над три десетилетия по-рано. 5 октомври е символ на силата, непримиримостта, на непоколебимата воля на нас, българите.

3 март 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор,  но и след този момент предците от родния ни край лягат и стават с мисълта за свобода, не ден, не два, не месеци, а в продължение на 34 години. Въпреки това те не биват обезверени, не биват сломени, напротив, те успяват да доведат своята борба до край, същата тази борба, благодарение на която днес се наричаме българи. Дълбок поклон пред всички тях, чиито имена, стоят изписани с вечни букви зад идеала за чиста и свята република. Свободата е привилегия и отговорност. Тя е правото ни да мислим, да градим своето бъдеще, да ценим нашето минало. Нека я пазим и помним и следваме заветите и идеалите на онези, които я извоюваха за нас с кръвта и живота си. Поклон и вечна памет!“, каза в словото си кметът Илко Стоянов.

Вълнуващ щрих в програмата беше и запалването на факли и жертвеници, които осветиха площад „Георги Измирлиев – Македончето“.

Финалът бе поставен от тържествена заря в цветове, символизиращи българския трибагреник.

Сред присъстващите официални лица на тазвечершното събитие бяха Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, областният управител на Благоевград Николай Шушков, председателят на общински съвет Радослав Тасков, полк. Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно Командване, Секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“, Акад. Христо Григоров,  д-р х. к , председател на БЧК и  внук на легендарният български революционер Ичко Бойчев, представители на духовенството.

Програмата по повод 110 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония продължава и през утрешния ден, а включените инициативи по часове може  да видите тук ¬- https://www.facebook.com/blgmun/posts/pfbid0aUZdj6S16XK6jXtCU3Zjb4WpWyFmSYT4ZULnMvPNiPNQfZo1aBVHKdsFnfXKFfwVl .

 

Сподели: